ACTA може да не се окаже задължително 01.02 | 09:44

Сложихме подпис под споразумението, но ратификацията е в ръцете на депутатите, обясни Трайков

От Деляна Петкова

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира в ефира на bTV въпроса със спорното търговско споразумение срещу пиратството в интернет ACTA. По негови думи подписът е сложен под условие – с други думи, ако това споразумение не бъде ратифицирано от парламента, то няма да влезе в сила.
Не е необходимо да се оттегляме в този смисъл от документа, заяви още министърът.

В процеса на ратификацията могат да бъдат прецизирани моменти, които притесняват обществото или правителството.

В ACTA има доста спорни моменти и се повдига въпросът за цензурата и следенето на личните данни. Например липсва яснота дали даден потребител, качил в своя профил във Facebook песен, е нарушител и законът с пълна сила да го преследва като такъв.

На въпрос, ако двама потребители си говорят в някой форум срещу дадена търговска марка и обсъждат колко лоша е тя - некоректна банка, лоша екскурзия или стока, дали ще бъдат преследвани по текстовете на ACTA, Трайков коментира: "Категорично ми мнение, е че това не трябва да е възможно, въпреки че много неща са възможни според българското законодателство".

Текстовете в споразумението АСТА касаят много повече неща, отколкото филми и музика. Законът предоставя защита на българските производители, обясни още Трайков и посочи, че има оплаквания от наши производители на розово масло, млечни продукти и мебели, че търговските им марки не се спазват в чужбина.

А лошата слава на предвидените мерки в документа идва от "нескопосаните мерки" на звукозаписната и филмовата индустрия да спре кражбата на техните продукти.

В крайна сметка ACTA няма да доведе до промени в националното ни законодателство или в общностното законодателство на ЕС, призна още Трайков. Той допълни, че смисълът от прилагането на текстовете в този случай е да се промени законодателството на другите държави, които са се присъединили към споразумението. "Споразумението казва, че тези текстове няма да предизвикат ново законодателство в ЕС", бяха думите на министъра.

Не мога да коментирам и "да си сложа ръката в огъня", че според нашето законодателство не е предвидена някаква клауза и липсва на преследване за нарушаване при авторските права, заяви още Трайков.

Ако според сегашното законодателство няма нарушаване на авторски права, то и след ратифициране на ACTA нарушение няма да има, категоричен беше Трайков.

Водещи

Най-четени