Google и Apple се измъкват от съда срещу 324 млн. долара 25.04 | 10:56

64 хиляди служители съдят четири технологични корпорации заговор за поддържане на ниски заплати

От Георги Георгиев

Четири от водещите щатски технологични корпорации – Google, Apple, Intel и Adobe се споразумяха да платят общо 324 млн. долара за сключването на извънсъдебно споразумение. Срещу тях е повдигнато обвинение в заговор за поддържане на ниски заплати в Силициевата долина.

Чрез споразумението фирмите избягват съдебното дело, което бе насрочено за края на май от името на близо 64 хиляди служители, съобщава Reuters.

Работниците завели съдебен иск срещу въпросните компании през 2011 г., твърдейки, че те са се наговорили да се въздържат от привличане на служители една от друга с цел да се избегне война за заплати. Ищците планирали да поискат 3 млрд. долара обезщетение в съда. Тази сума можеше да се утрои до 9 млрд. долара в рамките на антитръстовото законодателство в САЩ.

Обвиненията се базират основно на имейли, в които създателят на Apple Стив Джобс, бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид и още няколко техни конкуренти се уговарят да не привличат взаимно свои ценни кадри.

Самите компании впоследствие признават, че имат споразумения да не наемат служители на конкурентите си. Те обаче отричат, че са се наговорили да поддържат заплатите ниски. Освен това те твърдят, че на работниците не би трябвало да им е позволено да завеждат групов съдебен иск.

Експертът Рич Грей смята, че четирите фирми имат основание да избегнат съдебния процес, защото посочените имейли на техните мениджъри "ще ги направят изключително несимпатични за журито".

Междувременно стана ясно, че Вик Гундотра от Google, който отговаря за социалната мрежа на компанията, ще я напусне три години след пускането на Google+. Той работи в технологичния гигант от 8 години. Гундотра съобщи своето решение в публикация в социалната мрежа на компанията, споменавайки семейна трагедия, която го е накарала да преосмисли приоритетите в живота си, пише Econ.bg.



Водещи

Най-четени