Motorola най-после представи таблета си 06.01 | 11:58

Устройството е с 10,1-инчов сензорен екран и с последната версия на Android, наречена Honeycomb

От Нели Минчева

Американската компания Motorola най-после представи разработвания от известно време таблет, наречен Xoom. Дебютът на устройството пред публиката беше в навечерието на стартиращото в четвъртък изложение за потребителска електроника в Лас Вегас, което ще продължи до неделя.

Таблетът е с 10,1-инчов сензорен екран и с последната версия на Android на Google, наречена Honeycomb, предава Ройтерс.

От агенцията уточняват, че за пускането на Android 3.0 Google си е сътрудничил и с Motorola, и с производителя на чипове Nvidia. Android 3.0 е предназначен за таблети, а не за смартфони, какъвто е първоначалният замисъл на Android.

Според съобщения на Motorola и Verizon двуядреният процесор Nvidia Tegra 2 в новия таблет може да предостави работна честота до 2GHz.

Motorola Xoom ще бъде пуснат на пазара до края на март във вариант 3G/Wi-Fi, а през второто тримесечие на годината се очаква версия 4G LTE (Long Term Evolution).

Таблетът разполага с две дигитални камери – 2-мегапикселова на лицевата страна, която може да служи и за уебкамера при видеоразговори, и 5-мегапикселова на задната страна, предназначена за снимки и видео.

Резолюцията на екрана е 1280/800 в сравнение с 1024/768 за iPad на Apple. Размерите на Xoom са 249,1 мм/12,9 мм/12,9 мм и тежи 730 грама.

Motorola не е първата компания, която обявява таблет, работещ под Honeycomb. Такова ще е и устройството Eee Pad Slider на Asustek Computer, което беше представено във вторник.

По време на изложението в Лас Вегас се очакват още много премиери и ключово участие на таблетите, сдобиващи се като сегмент с все по-разнообразни решения в опит на производителите да се възползват максимално от "вълната на успеха" на iPad.

Водещи

Най-четени