NASA използва PlayStation, за да събира проби от Плутон 15.07 | 15:05

Или поне процесорът, който захранва класическата конзола

От Ивайло Коралски

Вероятно сте наясно, че към днешна дата вашият смартфон е значително по-мощен от компютрите, използвани при кацането на човек върху лунната повърхност.

Едва ли обаче мнозина са наясно, че процесорът на оригиналния PlayStation в момента е съставна част от космическа мисия, която направлява космическа проба с размерите на голямо пияно към планетата Плутон.

Точно така, става въпрос за процесора на лудата глава на Sony Кен Кутараги MIPS R3000, който в средата на 90-те години на миналия век задвижваше класически софтуер като Final Fantasy VII и Metal Gear Solid.

Процесорът "работи" за NASA от 2006 година и е отговорен за изстрелване (на съоръжения), проверка на сензори и предаване на информация от и към космическата мисия New Horizons.

Основната причина за избора на NASA се крие в търсенето на надеждност, а не непременно мощност, допълва The Verge.

Космическата агенция винаги е разчитала повече на доказани технологии, отколкото на такива, числящи се към ъгъла "последен технологичен писък".

Корабът Orion, например – този, който би следвало да заведе хората до Марс – е контролиран от IBM процесор, създаден през далечната вече 2002 година.

Плейстейшънският процесор, използван при New Horizons, ще бъде леко променен, за да може да оцелее при високите нива на радиация в космоса, но като изключим този елемент, става въпрос за чипа, представляващ сърцевината на продалата над 100 милиона бройки конзола. Последната, прочее, направи японската си премиера през 1994 година. Тази в Европа и България – година по-късно.

След като 100 милиона потребители са останали доволни от работата на популярното устройство, което е било пазарно релевантно в продължение на повече от пет години, значи и съставните му части са минимум качествени.

Нещо повече, New Horizon е в открития космос вече девет години. Мисията стартира през януари 2006 година и вече е на финалната права за осъществяването на своята цел. Скоростта, с която се движи космическата проба, е 58 хиляди километра в час и трябва да навлезе в орбитата на Плутон между 14 и 17 юли.

След като изследва планетата джудже и нейните луни, "плейстейънът" на NASA ще се насочи към пояса на Кайпер – масивно астероидно стълкновение в края на нашата Слънчева система.

В общи линии чипът ще посети места, на които човешки крак все още не е стъпвал. В същото време вашият оригинален PlayStation най-вероятно е прибран в шкаф, заровен под купища стари джаджи и кабели, където ще прашасва на спокойствие до края на дните си...

Водещи

Най-четени