Winamp: легендата продължава 16.01 | 08:02

Нов собственик обеща, че ще продължи да развива култовия музикален плейър

От Георги Георгиев

Проектът Winamp – хитовият музикален плейър, който мнозина от нас продължават да ползват активно и до днес, няма да бъде спиран, както бе обявено в края на миналата година.

С нелеката задача по възкресяването му са се заели белгийците, стоящи зад онлайн радиото Radionomy, които са закупили Winamp oт настоящите му собственици за неизвестна сума, информира Mashable.

В края на 2013 г. от AOL обявиха, че планират да прекратят работата върху 15-годишния проект. Аргументът им тогава бе неговото изчерпване. Новината предизвика вълна от носталгия сред потребителите, които продължават да ползват версия на Winamp.

"Winamp e най-използваният независим плейър, който дава на милиони хора най-добрите функционалности", твърди изпълнителният директор на Radionomy Александър Сабоунджан.

Според Сабоуджан ролята на плейъра оттук нататък е ясна – бъдещо развитие в посока на онлайн медиите. "Планираме да направим плейъра ползван повсеместно, както и да разработим нови функционалности, предназначени за десктоп, мобилни и автомобилни системи, свързани устройства и най-различни други платформи."

За момента точните параметри на сделката за Winamp не са известни. От TechCrunch, които също са собственост на AOL, съобщават, че Radionomy са платили между 5 и 10 млн. долара в брой и акции за Winamp. Тук влизат и парите, броени за онлайн услугата Shoutcast, която също смени собствеността си.

Водещи

Най-четени