ДФЗ отпуска над 4,3 млн. лв. за туризъм в малки общини 18.06 | 15:57

В Гурково ще се създаде туристически информационен център с музей на магарето

От Ралица Стоянова

Държавен фонд "Земеделие" отпуска 4 260 864 лева на 13 общини за проекти по Програмата за развитие на селските райони, информират от фонда.

Със средствата по мярка 313 "Насърчаване на туристическите дейности” общините ще строят екопътеки, етнографски музеи, атракции, места за спорт и развлечения и информационни центрове и ще изработят маркетиниг стратегии за туристическите обекти.

Сред най-интересните проекти е този на община Гурково, която ще създаде туристически информационен център с музей на магарето. Общината ще изгради рампа за хора с двигателни затруднения, оборудва кът за деца и постави информационни и пътни табели. Общините Ново Село, Чупрене, Мизия и Стрелча също ще създадат туристически центрове, като община Стрелча ще купи и съоръжения за велотуризъм.

Община Сухиндол ще направи игрище за пейнтбол и игри с въжета, както и екопътека "Деветашко плато”. Община Априлци ще вложи средства от Програмата за развитие на селските райони в игрище за мини-футбол, соларни лампи и туристически център, който ще бъде охраняван със система за видеонаблюдение.

Проектът на община Чипровци е за създаването на атракции за посетители и места за отдих в ландшафтния парк "Широка планина” в с. Превала. Паркът ще има беседка, заслон, брод и чешма. По друг проект същата община ще създаде зона за експониране на традиционни занаяти. 

Община Баните ще изгради център за посетители, който ще представи нейното природното и културно наследство. За него ще бъдат купени народни носии, музикални инструменти и аудио-визуално оборудване, което ще пресъздава народни обичаи. Средства ще бъдат вложени и в мебели за посетителските центрове, 3-4 минутни филми за местното етнографско, историческо и природно наследство, както и в софтуер. 

Последните четири проекта са за създаването на парк комплекс и амфитеатър; на планинско колоездачно трасе; на екопътека, както и на етнографски музей. Те са съответно на общините Каспичан, Трън, Сапарева Баня и Хитрино. 

Водещи

Най-четени