Кой е най-скъпият град за 2011 година? 14.02 | 13:58

Най-скъпо е в Цюрих, а най-евтин е престоят в Индия и Пакистан

От Нели Минчева

Цюрих изпревари Токио и се превърна в градът с най-високите цени в света, след като валутните изменения през последните месеци са довели до повишаване на разходите за живот в страни като Швейцария и Австралия. Това показва обявеното днес проучване на Economist Intelligence Unit.

Новината не е особено добра за решилите да посетят швейцарския град, въпреки че страната на банкерите и часовниците така или иначе никога не е била от най-евтините дестинации.

За сметка на това за инвеститорите Цюрих е все по-любимо убежище, дори вече оглавява техните предпочитания за вложение на активи, докато през миналата година градът беше на пето място по този показател.

Женева се намира на трето място в класацията за най-високи цени, веднага след японската столица.

В доклада, който се изготвя два пъти годишно, са включени цените на 160 продукта и услуги, сред които редица храни и напитки, хотелски нощувки, транспортни разходи, дрехи и обувки и др.

Интересен факт в настоящето издание на класацията е, че голям брой азиатски градове са се изкачили в подреждането, като например в Сеул и Сингапур стандартът е много по-висок от американски градове като Ню Йорк и Лос Анджелис.

В същото време градовете от някои по-бедни азиатски райони (в Индия и Пакистан например) се намират на дъното на класацията.

Топ 10 на най-скъпите дестинации:

1. Цюрих (Швейцария)
2. Токио (Япония)
3. Женева (Швейцария)
4. Осака (Япония)
5. Осло (Норвегия)
6. Париж (Франция)
7. Сидни (Австралия)
8. Мелбърн (Австралия)
9. Сингапур (Сингапур)
10. Франкфурт (Германия)

Топ 10 на най-евтините дестинации:

1. Мускат (Оман)
2. Дака (Бангладеш)
3. Алжир (Алжир)
4. Катманду (Непал)
5. Панама сити (Панама)
6. Джеда (Саудитска Арабия)
7. Ню Делхи (Индия)
8. Техеран (Иран)
9. Мумбай (Индия)
10. Карачи (Пакистан)

Водещи

Най-четени