Санкт Петербург се отказва от надпреварата за Олимпиадата през 2020 22.08 | 10:11

Най-европейският град на Русия ще претендира обаче за състезанието през 2024 г.

От Елена Коцева

Санкт Петербург окончателно се отказва от надпреварата за провеждането на летните олимпийски игри през 2020 година. Представителят на комитета по физкултура и спорт на града Вячеслав Чазов аргументира отказа с малките шансове номинацията да спечели.

Освен това, за да има някакви шансове да стане олимпийско пространство, градът трябва да бъде сериозно преустроен, а от повече от година градските власти лавират между защитниците на културното наследство и бизнес интересите за преустройство и строителство на модерни сгради и съоръжения.

Остава обаче вариантът Санкт Петербург да претендира за игрите през 2024 или 2028 година, пише "Известия". Това означава, че местните власти не се отказват напълно от желанието да привлекат туристи и инвестиции чрез спортни мероприятия.

В по-близко бъдеще в Санкт Петербург ще се проведат редица големи спортни състезания – зимната олимпиада 2014, световното по футбол 2018, световното по лека атлетика 2013 година и други.

iNews припомня, че в началото на юли месец властите на Санкт Петербург приеха 10-годишна програма за реставрация на общо 350 постройки.
Сред тези обекти на културното и историческото наследство са и дворецът на Павел Александрович, който се намира на Английския крайбрежен булевард, църквата на Смоленското гробище, Смоленския манастир и комплексът на Александър Невски.

Санкт Петербург често е определян като най-западния град на Русия в културен смисъл.
Историческият център е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Там се намира и Ермитажът - най-големият музей на изкуството в света и един от най-важните туристически центрове в страната.

Водещи