Хотелиери искат спешна ревизия на ЕРП-та 18.03 | 15:01

Над 80 хотела от Велинград и Хисаря са се включили в колективен иск срещу енергоразпределителните дружества

От Ивелина Георгиева

Служебното правителство да направи спешна ревизия на енергоразпределителните дружества затова как се начисляват сметките за ток на бизнеса настояват от хотелиерския бранш.

Хотелиерите готвят колективен иск срещу трите ЕРП-та заради двойно по-високите сметки за ток. Те ще внесат колективната жалба в ДКЕВР.

Те настояват за независима проверка на редовността на електромерите, премахване на авансовото плащане и въвеждането на устройства за измерване на напрежението в мрежата, съобщи вестник "Преса".

В колективния иск са се включили над 80 хотела от Велинград и Хисаря, тъй като сметките им за ток през последните два месеца са завишени с между 50 и 80% в сравнение с предходния период.

"Това е някаква шашма на EVN или на енергоносителите просто. Нямам логично обяснение, при положение, че всичко функционира по един и същи начин с месеци назад в един момент ми идват двойни сметки, нямам логично обяснение”, обяснява Ганчо Тромчев, собственик на търговски обекти.

2000 лева сметка за ток през януари е платила Роза Гайтанска, също собственик на хотел. През февруари, когато хотелът й е бил наполовина празен, сметката за ток възлиза на 3700 лева.

Според хотелиерите зимата е била по-мека от предишната. От бранша твърдят, че нямат увеличение на консумацията на електроенергия, тъй като след празниците хотелите са се изпразнили значително и повечето от тях ползват локално парно на дърва и въглища.

Хотелиерите са на мнение, че токът е некачествен и е под 220 волта, затова те настояват да се въведат устройства, с които да е възможно измерването на напрежението в мрежата по всяко време.

Очаква се към колективната жалба от Велинград и Хисаря да се присъединят всички хотелиери в страната.

Копие от нея ще бъде изпратено на служебния премиер Марин Райков и до омбудсмана.

Водещи

Най-четени