Хранителните добавки: Не на всяка цена! 14.10 | 15:40

Д-р Михаела Нисторова: Не бива да се самоназначават и да се вземат хаотично

От iNews

Хранителни добавки – не на всяка цена! Такъв е съветът на д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. 

"Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР.

По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани, посочва д-р Нисторова и дава пример с оценката на калциево-фосфорна обмяна при пациенти с бъбречно-каменна болест, които приемат витамин Д като регулатор, но в резултатите им се установяват недостиг и ниски концентрации.

Несериозно и неоправдано е хората да посягат хаотично към приема на хранителни добавки, без да са обсъдили нуждата от тях, подчертава тя.

Като друг основен проблем при приема на хранителни добавки д-р Михаела Нисторова отбелязва, че много от хората не са наясно с горната граница за нерисков хранителен прием, или количеството от определено вещество на ден, което не бива да се надвишава.

Освен това, хората следва да съобразят дали имат съпътстващи заболявания, какво е състоянието на черния им дроб и на бъбречната функция.

"Много от т.нар. хранителни добавки взаимодействат с някои от лекарствата понякога и това може да се отрази много негативно."

Всеки дефицит, възникнал в човешкия организъм, си има клинична картина. Той може да бъде пропуснат от много хора, които не познават симптомите, коментира специалистът в предаването "Хоризонт до обед"  

Още Хипократ е казал – преди всичко да не вредим. Това не може да се каже за всички, които се занимават с разпространението на хранителни добавки, смята д-р Нисторова.

Тя е на мнение, че това трябва да бъде обект на по-сериозна нормативна уредба.

"Най-важното е съвет от лекароценка на здравния статус, клинико-лабораторна оценка на бъбречно функция, на чернодробна функция, на липидна обмяна. Пълна кръвна картина. Много пъти дори от ПКК ние, лекарите, забелязваме, че най-вероятно става дума за някакъв дефицит, но също не може с лека ръка да се каже – вземи някаква хранителна добавка."

При мултикомпонентните добавки някоя от съставките може да пречи на усвояването на друга, предупреждава специалистът.

Водещи

Най-четени