От март: Колите без „Гражданска отговорност” – без регистрация 10.01 | 11:03

След като шофьорите си купят нова застраховка, автомобилите им пак ще бъдат легални

От iNews.bg

Първите автомобили у нас, които в момента нямат валидна застраховка "Гражданска отговорност”, ще загубят регистрацията си през март. Това става заради влезлите в сила от 1 януари нови правила във връзка с промените в Кодекса за застраховане. Според измененията всяка кола у нас, която няма валидна застраховка, ще бъде служебно свалена от регистрация. Процедурата ще отнеме около 2 месеца. Това означава, че колите, които към момента нямат "Гражданска отговорност” и собствениците им не сключат нова, ще загубят регистрациите си в началото на март, обясняват застрахователи пред БНР.

Първоначално всеки незастрахован ще получи писмо от Гаранционния фонд, чрез което ще бъде поканен да си купи нова полица. Ако не го направи, тогава КАТ автоматично ще заличи от регистъра въпросния автомобил. Целта на процедурата не е насочена само срещу родните шофьори, които карат без задължителната застраховка, но и срещу колите, карани с български номера в чужбина. Преди години имаше бум на покупкните на коли от България от съседни държави и най-вече от Румъния.

Автомобилите се прекарваха през границата с пълномощно, след което новите им собственици продължаваха да ги карат с българските номера. Когато валидната към момента на покупко-продажбата "Гражданска отговорност” изтече, новият собственик не я подновява нито при наш, нито при чужд застраховател. При това, ако такъв автомобил причини катастрофа, щетите се поемат от нашия Гаранционен фонд. С новите промени в нормативната уредба се цели и да се прекрати източването му по тази схема.

Очаква се в началото на март около 350 хил. коли с български номера да останат служебно без регистрация. Толкова са към момента автомобилите без валидна "Гражданска отговорност”, обясняват застрахователите. Засега обаче не е ясно каква част от тях се намират у нас и колко са тези в чужбина. Ако шофьорът на по-късен етап си купи нова полица, регистрацията му ще бъде подновена.

Водещи

Най-четени