Apple започва да разработва GPU-тата за своите мобилни устройства 12.12 | 16:35

Компанията в момента работи по въпросните с Imagination Technologies

От Ивайло Коралски

Apple дизайнира своите процесори още от Apple A6 чипа, който захранваше iPhone 5. Впоследствие гигантът представи пред света и първото 64-битово мобилно CPU под формата на Apple A7 (част от iPhone 5s). 

По всичко изглежда обаче, че Apple не смята да ограничава хардуерните си разработки само със CPU-та. Според последните слухове, компанията разработва собствен видео чип (GPU), с идеята да преустанови работата и зависимостта си от графичните чипове на PowerVR.

Истината е, че отделните модели iPhone се справят доста добре във всякакви графични класации благодарение именно на чиповете на Imagination Technologies. Явно обаче Apple търси алтернативен път за "видеото" в мобилните си устройства.

Графичното решение на Apple обаче все още не е готово за презентиране, допълва GSM Arena. Нещо повече –има вероятност GPU-тата на гиганта от Купертино да не бъдат обявени официално в следващите 2-3 години. Основната цел на Apple според медията обаче е възможно най-много компоненти от смартфоните и таблетите на компанията да се произвеждат от самата нея.

Основният конкурент на Apple на смартфон пазара, Samsung, би трябва да обяви в началото на 2016 година своя първи къстъм процесор с предстоящия Exynos 8 чип. Очакванията са първото устройство, което ще го използва, да бъде Galaxy S7.      

Както отбелязахме по-горе, GPU-та от страна на Apple не можем да очакваме за iPhone-ните от седма реколта.

Повече за iPhone 7, тук.

Водещи

Най-четени