Няколко ценни съвета за подобряване на концентрацията 21.04 | 17:11

Защото тя почти никога не е в достатъчни количества

От Ивайло Коралски

Концентрацията, за съжаление, почти винаги не ни достига. Тя е едно крайно изплъзващо се от ръцете или мозъците ни явление. Особено в условия на хиляди от неща, които водят до разсейване, включително популярните социални мрежи като Facebook, платформи за комуникация като Skype и какво ли още не. Все по-трудно е човек да остане неподвластен на огромния информационен обем, който го залива отвсякъде, и да се фокусира в едно единствено нещо.

В такива "размирни" за съзнанието ни времена, Lifehack предлагат няколко съвета за това как да овладеете концентрацията по-успешно и да вършите нещата така, както трябва – ефективно, бързо и съсредоточено.

Разкарайте шума

За да се концентрира на човек са му нужни минути – най-често около петнайсетина, за да "влезе, както се казва, в състояние". Ако нещо постоянно издава звук около вас – чатове в Skype, лични съобщения във Facebook, други странични аларми, то вие никога няма да успеете качествено да се съсредоточите. Това важи и за телефона ви – ако имате нещо доста важно за вършене, известете близките и познатите си да не нарушават концентрацията ви.

Подберете внимателно средата около вас

Под "средата" тук се има предвид помещението, в което работите. Опитайте се да се наместите така, че да сте с лице към различни евентуални източници на разсейване. Врати, прозорци, стационарни телефони...като сте точно срещу тях спестявате загуба на ценни мигове от постигнатия фокус. Само се замислете – ако звънне телефона и нямате възможност да отговорите, а сте на другия край на стаята...няма ли прекосяването на помещението да наруши съсредоточаването ви?

Останалите съвети, в Econ.bg.

Водещи

Най-четени