Филип Киркоров обвинен, че крие данъци 29.06 | 15:02

Наши композитори сезираха президента и прокуратурата за закононарушения на руския певец

От Беатрис Николoва

Две правозащитни организации сезираха президента и прокуратурата за закононарушения на руския певец с български паспорт Филип Киркоров в България. Европейското общество за защита на човешките права (ЕОЗЧП) - България е изпратило официално писмо до президента Росен Плевнелиев и посланиците на няколко държави по повод бездействието на съдебните органи по започнало преди 2 години производство за системното нарушаване на авторските права на петима родни композитори.

Само преди броени дни и фондация "За подпомагане на жертвите на престъпления и корупция" е внесла сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за заобикаляне на данъчното законодателство и укриване на данъци в големи размери от страна на Киркоров и неговата българска фирма, съобщава faragency.com.

През 2012 година ЕОЗЧП внася в Софийска градска прокуратура сигнал за системно нарушаване на авторските права след молба за помощ от композиторите Александър Савелиев, Александър Бръзицов, Димитър Пенев, Иван Пеев, наследниците на Вили Казасян и Найден Андреев, който почина докато очакваше развитие по случая.

2 години не е имало развитие по случая, затова организацията отново е пратила писмо до президента г-н Росен Плевнелиев и посланиците на няколко държави, които водят най-активна борба с пиратството. В писмото се отбелязва това, че от 8 февруари 2012, когато е внесен първият сигнал на ЕОЗЧП, до днес разследващите органи са разпитвали многократно българските композитори, но нито веднъж руският певец не е бил призоваван за показания.

Филип Киркоров, записва, възпроизвежда, разпространява в интернет и в търговската мрежа в България, Русия и други страни едни от най-известните произведения на композиторите, без да е заплатил нито стотинка за авторските права. А подобно деяние се наказва по основание чл. 172а от Наказателния кодекс с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба от 10 000 до 50 000 лева, като отделно нарушеното авторското право дава основание и за изискване на гарантираните от закона възнаграждения, дължими на творците за пропуснатите ползи.

Според сигнала придобиването на толкова много имоти от едно физическо лице се осъществява с цел извършване на икономическа дейност и получаване на печалба, без певецът да е декларирал облагаемия доход или да се е регистрирал по ЗДДС и съответно не е заплатил дължимите на държавата данъци.

Водещи

Най-четени