Ален Делон - 80 години живот като на кино 08.11 | 20:37

Бях програмиран за успеха, но не и за щастието, заяви голямата кино звезда

От iNews.bg

Ален Делон – големият френски актьор с изключителна кариера в киното и бурен живот, днес чества 80-годишнината си, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Той се превърна в легенда в световното кино благодарение на чара си, подплатен с немалка доза арогантност.

"Бях програмиран за успеха, но не и за щастието", заяви Делон, който се е снимал в около 90 филма. Сред тях са ленти на Мелвил, Висконти, Антониони, Лоузи, Годар, Мал.

Освен актьор, Делон е продуцент на трийсетина пълнометражни филма, бизнесмен и колекционер на произведения на изкуството. Той твърди, че известността не му е позволила да живее като другите хора.

По лицето му се появиха бръчки, а косата му побеля. Делон увери, че обичал славата, преди да се отврати от нея. Той поясни, че жените в живота му - първата съпруга Натали, Роми Шнайдер, Мирей Дарк и майката на децата му Розали Ван Бремен, са го мотивирали да бъде онова, което е, да направи това, което е трябвало да стори.

Делон, който е с десни убеждения, никога не е криел контактите си с бившия ръководител на френската крайна десница Жан-Мари Льо Пен, за когото казва, че е негов приятел от 50 години.

Актьорът е роден на 8 ноември 1935 г. в Со в района на Париж. Той има трудно детство след развода на родителите си. През 1957 г. дебютира като актьор в киното във филма "Когато в това е замесена жена" на Ив Алегре. Впоследствие се снима във филми на известни режисьори, като "Под яркото слънце" на Рене Клеман. "Роко и неговите братя" и "Гепардът" на Лукино Висконти са два от най-хубавите филми в актьорската му кариера. В Италия Делон се снима в "Затъмнението" на Микеланджело Антониони. 

Сред по-известните филми в актьорската му кариера са също "Червеният кръг" и "Самураят" на Жан-Пиер Мелвил, "Убийството на Троцки" и "Господин Клайн" на Джоузеф Лоузи, "Борсалино" на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо. В Холивуд участва в "Червено слънце" на Терънс Йънг. След това се снима във филми единствено във Франция и Италия - "Изгорелите хамбари", "Циганинът", "Дума на ченге". Делон не е получавал наградата за най-добър актьор в Кан.

Той застава също зад камерата и заснема филмите "За кожата на един полицай" и "Неукротимият". Освен това колекционира скулптури от италианеца Рембранд Бугати, хубави вина, часовници, оръжия.

Водещи