Най-мръсните неща, които пипаме всеки ден 29.11 | 15:54

Дръжката на количката в супермаркета, копчетата на микровълновата ...

От Олга Андреева

Ясно е, че всеки ден влизаме в контакт с микроби, и то милиони. Още не е отминал шокът, че телефонът и клавиатурата на компютъра ни са по-мръсни от обществената тоалетна и ви готвим списък с други 7 особено мръсни предмета, които пипаме всеки ден и, за някои от които дори не се сещаме, че може да са толкова мръсни. Събрани са от e-radio.gr и повечето са предмети, които обикновено се пипат от много хора, но пък почти никога не се почистват. Идеята, разбира се, не е да ви стреснем, а да ви напомним кога е добре да си мием ръцете.

Немити плодове и зеленчуци

Влажността в хладилниците е необходима за зеленчуците и плодовете, за да се запазят свежи. В същото време обаче е идеална среда за развитие на микроорганизми. Добавете и микробите на хората, които са ги пипали, докато ги наберат, натоварят, разтоварят, подредят на щанда и на всички клиенти, които са ги опипали и не са ги харесали ... и получавате идеална комбинация от микроби.

Помпичката на сапуниерите в обществените тоалетни

Помпичката/ръчката/бутонът на течния сапун в обществените тоалетни се използва, веднага щом сме пипнали възможно най-замърсените с микроби други части там – тоалетната чиния, дръжката на вратата, бутона за пускане на водата.

Бутоните в асансьора

В асансьорите влизат всякакви хора – кашлящи, кихащи, с неизмити ръце – и натискат същите копчета, които ще натиснете и вие, без да се замислите колко са мръсни. Едва ли чистачката във входа ви дезинфекцира бутоните в асансьора.

Клавиатурата на банкомата

Причината е същата – безброй много хора пипат същите бутни, а никой не ги почиства. Практичният вариант е да ползвате за набиране на кода само едната си ръка, така че да не се пипате с нея по лицето, докато не се измиете.

Копчетата на микровълновата в офиса

Лошото при тях е не просто, че ги пипат доста хора, а че обикновено се покриват със загоряла органична мазнина, която се превръща в развъдник на микроби, а пък се почиства доста трудно.

Дръжката на количката в супермаркета

Пак е покрита с куп бактерии, а едва ли някой се грижи за почистването ѝ. А пък често се случва да пипаме със същите ръце и неопакования хляб.

Банкноти

Е, това, не е някаква изненада – ясно е, че минават през милиони ръце, държат се в потни длани, падат на земята. Е, може и да са минали през ръцете на някой любим актьор!

Водещи

Най-четени