Елена Йончева иска пълно разкриване на шпионския скандал и позиция от ЕНП за Борисов 22.05 | 11:45

Евродепутатката ще запознае големите политически групи в Европарламента със скандала

От iNews

Евродепутатката от БСП Елена Йончева се активизира за новия Бръмбаргейт и заяви, че ще сезира институциите в Брюксел за него. 

Само за последните месеци службите са следили контактите и разговорите на 32-ма представители на опозицията в България. Включително и по време на предизборната кампания, потвърди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, каза Йончева в свое изявление.

"Използването на специални разузнавателни средства спрямо лидери на опозицията на ГЕРБ е скандално. Ще напомня, че ДАНС по това време беше на пряко подчинение на бившия премиер Бойко Борисов. Освен наказателна отговорност, има и политическа, и тя се носи от лидера на доскоро управляващата партия", посочва още евродепутатката. 

Йончева призовава "да се провери кои опозиционни политици, граждани са били обект на незаконни разработки". Освен имената на подслушваните, тя настоя да се разкрие и дали използването на държавни институции с цел натиск и сплашване е било част от практиката на Бойко Борисов. 

"Ако една групировка е разполагала с целия държавен ресурс, за да разчиства своите опоненти - това не е само български въпрос. Това е европейски проблем", уточнява Йончева защо ще отправи питане за становище и до ЕП, и до ЕК. 

Тя ще запознае големите политически групи в Европарламента. "И да видим - ще мълчи ли отново Европейската народна партия, която толкова дълго пази Бойко Борисов", заяви евродепутатката. 

Аферата "Бойкогейт" трябва да потопи тази мафиотска структура, която отвлече правото и демокрацията в България. И ще направя всичко, което трябва, Европа да помогне в това", посочи Йончева в заключение и сравни скандала у нас с Уотъргейт в САЩ. 

 

Водещи