Жандармерийска блокада на ромския квартал в Перущица 18.06 | 14:36

Всички влизаи и излизащи минават през проверка на КПП

От iNews.bg

Жандармерия блокира ромската махала в Перущица, съобщава БГНЕС. Контролно-пропускателният пункт е разположен точно пред евангелистката църква, в която са се събирали заразените с COVID-19 жители на квартала.

Властите проверяват всички влизащи и излизащи автомобили, като излизане от квартала се допуска само по наложителни здравословни причини. Тези контролни мерки ще продължат поне седмица. За същия период ще бъде ограничено движението и ще се следи стриктно дали се спазват противоепидемичните мерки.

В махалата живеят около 2500 роми.

В квартала видимо тлее напрежение, ромите са изнервени и недоволстват, че полицията не ги пуска да идат на работа или до банкомат в града.

По-рано днес стана ясно, че заразата в квартала е тръгнала от сбирка на евангелисти в ромския квартал "Запад”. Към момента са установени 8 случая на Covid-19, които са свързани с религиозното събрание – 6 в Перущица и 2 в Раковски. За новото огнище на заразата се разбрало след хоспитализирането на 55-годишния пастор от църквата в ромската махала, който впоследствие почина във Варна. Към момента 20 души от Перущица са поставени под карантина.

Водещи

Най-четени