Обвинението иска 5 г. затвор за Ковачки 29.05 | 16:40

Христо Ковачки е подсъдим на втора инстанция за данъчни престъпления

От Кремена Бедерева

Апелативната прокуратура поиска наказание от 5 години лишаване от свобода за бизнесмена Христо Ковачки.

Днес (29 май) започнаха пледоариите по делото, което се гледа на втора инстанция. Преди година Софийският градски съд (СГС) наложи условна 3-годишна присъда на Ковачки, с пет години изпитателен срок, но той обжалва решението.

От прокуратурата изтъкнаха, че в хода на делото е доказано, че дружества на бизнесмена са извършвали фиктивни сделки.

Христо Ковачки е подсъдим за данъчни престъпления за близо 16 милиона лева. Според обвинението чрез фиктивни сделки, (основно за машини), извършвани между 2005 и 2008 година чрез фирмите му ЕТ "Щайн – Христо Атанасов", "Данесто", "МАХ-2003" и "Ел Ем Импекс", той е декларирал несъществуващи доставки и неправомерно е получил данъчен кредит.

На последното заседание апелативните магистрати приеха съдебно-техническа експертиза, според която машините, обект на въпросните сделки, съответстват по вид и инвентарни номера на описаните в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

За някои от тях обаче експертите се затрудниха да кажат с категоричност, дали наличните машини са същите като описаните по фактура, защото в документацията нямало достатъчно подробна информация.

Водещи

Най-четени