Заявленията за училище вече ще се подават онлайн 01.02 | 11:58

Дългите километрични опашки наложиха промяната

От Теодора Кокаланова

Системата за записване на първокласници в Бургас вече работи успешно. Километричните опашки и дългото чакане всяка година водеха до причиняване на неудобство и изнервяне от страна на родителите. Това е и причината, и в столицата вече малчуганите да имат възможността да се записват онлайн, съобщава Нова телевизия.

След ожесточената борба за записване на децата в първи клас през миналата година, някои родители стигнаха дори до пренощуване в учебните заведения. Това е и причината столичното 31-во училище да въведе електронното записване.

Заявленията, които ще се подават онлайн ще улеснят приемането на 96 първокласници в 31-во средно училище "Иван Вазов", въпреки че обичайно желаещите са около 400.

Засега единствено 31-во училище ще приема първокласници онлайн. Инициативата за това е на неговото ръководство, но се очаква скоро всички столични училища да се възползват от електронната система.

"Към настоящия момент в нормативната уредба това е право и отговорност на педагогическия съвет”, обясни Ваня Кастрева, началник на регионалния инспекторат по образоватие в София.

Следователно, докато нормативната уредба не бъде променена, Столичният инспекторат по образованието не би могъл да разпореди въвеждането на системата за територията на София.

Водещи

Най-четени