Гвардейците на папата вече пристигнаха в София 03.05 | 12:12

Те обикалят столицата и разузнават стратегически обекти

От iNews

Гвардейците на папата пристигнаха у нас и започнаха да обикалят София и да разузнават стратегически обекти. Задачата на младите мъже е да подсигурят безопасността на Папа Франциск по време на посещението му у нас от 5 до 7 май, пише в. "Телеграф".

МВР също въвежда безпрецедентни мерки за сигурност на главата на Римокатолическата църква. Службите ще пазят папата по земя и по въздух. Полиция и жандармерия по пътищата, снайперисти по покривите на сградите и затворени улици са само част от мерките. Наред с родните униформени обаче цяла орда пристига заедно с папата, за да се грижи за безопасността му.

Швейцарските гвардейци са незаменима част от охраната на Негово Светейшество. Всички те са мъже между 19 и 30 години с височина над 1,73 м. Жени не се допускат в гвардията. Общият брой на войниците е 130, като те са преминали през специално обучение включващо контрол на тълпи, защита на особено важни лица, смъртоносна и несмъртоносна употреба на оръжие, наблюдение и тактически действия

Още по сериозна е подготовката на служителите на корпуса на ватиканската жандармерия. Те също са около 130 души, специалисти по тактическо разузнаване и оценка на обстановката, планиране, управление на трафика, защита от и отблъскване на нападение, отряд за предотвратяване на саботажи и обезвреждане на експлозиви.

Двете малки армии разполагат с изключително въоръжение. Към тях обаче се добавя и трета институция, свързана със сигурността на папата. Това е СИВ - информационната служба на Ватикана, която отговаря за разузнаването и събирането на информация за местата на срещите и публичните прояви на папата при пътуванията му зад граница.

Освен от стотиците охранители папата ще бъде съпровождан и от личния си гард Доменико Джани, който е част от ватиканската жандармерия още от 2006 г. по времето на папа Бенедикт XVI. Към днешна дата Джани е началник на малката армия и е човекът, който се занимава персонално с безопасността на папата. В свое интервю гардът разказва, че винаги има риск от нападения и това държи всички охранители нащрек всяка секунда.

Водещи

Най-четени