Плевнелиев домакинства на ифтар, кани политици и духовници в "Бояна" 01.07 | 16:45

През миналата година участието му в свещената за мюсюлманите вечеря доведе до скандал

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде домакин на вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На празничната вечеря, която ще се състои утре в резиденция "Бояна", са поканени да присъстват представители на всички традиционни вероизповедания в България, председателят на Народното събрание, министър-председателят, министри, лидери на парламентарно представените политически партии, представители на дипломатическия корпус, учени, хора на изкуството.

От президентството обясниха, че домакинството на президента на тазгодишната вечеря ифтар е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

Миналогодишната вечеря ифтар бе забранена за българските журналисти. Стана ясно обаче, че не Мюфтийството, а Институцията на президента е поискала изрично медиите да не бъдат допускани. На събитието в Пловдив присъства и турският вицепремиер Бекри Бозда. Той посети и Русе, където говореше само пред представители на турски медии. А изявлението му, както и всички разговори, бяха на турски език без превод. На самата вечеря в Пловдив пък се отличаваха с присъствията си протурските политици Касим Дал и Корман Исмаилов.

Тогава политическите опоненти на Плевнелиев започнаха да го подозират, че се заиграва с чужда държава и нейните геополитически цели с користната цел да му помогнат с турските гласове да вкара своята политическа сила в парламента. Николай Бареков го критикува, че искал да продаде българските национални интереси.

Водещи

Най-четени