Родителите на деца с увреждания „погребаха“ надеждата на жълтите павета 18.04 | 15:00

Бойко, и преди, и след 18 сме важни, колкото и магистралите, пишеше на един от плакатите

От iNews.bg

Родители на деца с увреждания излязоха днес на шести национален протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Родителите искат право на достоен живот за техните деца, защото системата ги убива! Искаме най-после прословутият Закон за личната помощ да се случи, обявиха родителите. Те поставиха скелет в инвалидна количка, надгробна плоча, развяха черни балони и под съпровода на великия глас на Ленард Коен обявиха, че погребват надеждата, предаде БГНЕС.

С плакат "Бойко, и преди и след 18 сме важни, колкото магистралите!" протестиращите се изправиха пред сградата на правителството. Родителите на деца с увреждания, стекли се от цяла България на протеста под прозорците на Министерски съвет, настояват за радикална промяна на начина, по който се оценяват уврежданията, потребностите и финансовата подкрепа. Те настояват да се тръгне от преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и пр.

Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи. Медицинската оценка трябва да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане.

Според протестиращите техническите помощни средства трябва да включват всякакви устройства ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицита на човешкото тяло и сетива, предизвикан от заболяването. Оценката трябва да се повтаря периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата. Сред исканията е видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома, на работното място и др. Въз основа на тази оценка трябва да се формира личен бюджет на човека. финансиране на всички пера по един закон (въвежда се понятието "личен бюджет"), в който статутът "Лична помощ" е ясно регламентирана.

Водещи

Най-четени