Кръстовище на две нива в столицата през юни 17.01 | 09:11

Предвижда се още реконструкция на съществуващи кръстовища, съобщи кметът на София

От Кремена Бедерева

През тази година ще бъде пуснат в експлоатация вторият метродиаметър на софийското метро, който ще свърже "Надежда" с "Лозенец". До юни пък ще е готово и разширението на първия метродиаметър от "Младост" до "Цариградско шосе".

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на представяне на проектобюджета на София за годината. До края на тази година ще е готов и пътят "Симеоново" - "Младост", който е част от южната дъга.

С над 100 млн. лв. повече европари се очаква да постъпят в София през годината, като капиталовата програма е близо 614 млн. лв. Общата рамка на бюджета на София за 2012 г. е 1,272 млрд. лв. Няма да се променят данъците и таксите за столичани, категорична беше Фандъкова, цитирана от Dariknews.bg.

Първото кръстовище на две нива в столицата ще бъде готово още през юни. Става въпрос за естакадата в район "Младост", каза още кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от Агенция "Фокус”.

В средствата за инвестиции се залага изграждането на кръстовищата на две нива. Предвижда се още реконструкция на съществуващи кръстовища и основен ремонт на булеварди и мостове, изграждане на канализация, обезопасяване и корекция на речните корита, подобряване и разширяване на зелената система.

Предстои началото на строителството на кръстовище на две нива между бул. "П. К. Яворов" и бул. "Др. Цанков", както и на транспортния възел "Лъвов мост". През 2012 година ще се разширяват съществуващите кръстовища на пл. "Велчова завера", на булевардите "Вардар" и "Тодор Александров", "Вардар" и "Възкресение", "България" и "Ив. Е. Гешов", като предстои и пълната реконструкция на бул. "Братя Бъкстон" с изграждането на джобове за спирки на градския транспорт и велосипедна алея, информира БТА.

През тази година ще се извърши пълната рехабилитация на бул. "Кн. Мария Луиза" - от надлез "Надежда" до "Лъвов мост". Това съобщи от своя страна заместник-кметът Любомир Христов. По думите му булевардът ще бъде рехабилитиран по подобие на бул. "Ломско шосе".

"След като миналата година беше разчистен теренът на парк "Възраждане” очаквам тази година да започне изграждането на първия от много години нов парк, който се надявам да стане любимо място както за нашите съграждани, така и за гостите на София", каза още кметът Фандъкова.

Предстои и довършването на Музея за история на София през тази и следващата година, за което има осигурено финансиране. По този повод кметът коментира: "Това ще означава, че след повече от 60 години, откакто музеят за последен път е имал своя сграда, най-накрая той ще намери своя дом".

Водещи

Най-четени