Манолова: Президентът издаде противоконституционен указ за ЦИК 01.04 | 18:00

Предложението за увеличаване членовете на Комисията влезе в правната комисия

От iNews.bg

Парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Той бе внесен от ГЕРБ миналата седмица, а днес подкрепен от ДПС. От БСП бяха "против", а депутатите от "Атака" се въздържаха.

Съставът на Централната избирателна комисия се увеличава с един човек с предложените поправки. Така членовете стават 20. От тях 18 се предлагат от парламентарно представените партии.

Съставът на ЦИК ще стане с 18 души, предложени от парламентарните партии и по един от партиите с евродепутати, ако промените бъдат прието окончателно.

"Едва ли има български гражданин, който да не си дава сметка каква е целта на ГЕРБ – да спаси президента от батака, в който го вкараха самите те. Причината за тази поправка не е проблем в Изборния кодекс, а в противоконституционния указ, който издаде държавният глава", заяви Мая Манолова.

Според зам.-председателят на Народното събрание Росен Плевнелиев е единственият президент, който е изправен пред угрозата негово действие да бъде уличено в противоконституционност.

"Целта е да бъде спасен той", категорична е Манолова.

Тя призна, че е съгласна с ДПС, че с указа на президента е ощетена тяхната партия.

"Съгласна съм, че това беззаконие трябва да бъде поправено, само че след отстраняване на закононарушението на този, който го е извършил, а не чрез поправка на закона", посочи Манолова. Поради тази причина от "Коалиция за България" вече са събрали необходимите подписи и ще се сезират Конституционния съд, от който очакват да даде на ДПС онова, което им се полага от закона, а не от благоволението на ГЕРБ.

Водещи

Най-четени