Спешните медици се обявиха против разхлабването на мерките 31.03 | 15:00

Те поискаха незабавна отмяна на заповедта на здравния министър Костадин Ангелов

От iNews.bg

След като управляващите обявиха разхлабване на мерките, а страната ни достигна абсолютен рекорд от началото на пандемията по брой заразени с коронавирус, медиците от Спешна помощ излязоха с остра критика срещу властта. Те поискаха незабавна отмяна на заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, защото според тях тя е гавра с труда им и крие риск при спасяването живота на пациентите им.

"Министерството на здравеопазването отчита, ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки, за един ден 5176 новозаразени - ръст с 679 човека ,155 починали, 9811 хоспитализирани. Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след ковид инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа, 160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната", написа във Facebook д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Тя отбеляза, че много от спешните медици са се разболели и за това се налага другите да карат извънредни дежурства.

"Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме, че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ. Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените", изтъква д-р Кателиева. 

Според нея вината за закъсненията на мобилните екипи или нереализирани хоспитализации, както и лутането по болниците, е на управляващите. По думите ѝ те не са  осигурили адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението.

Снимка: Facebook/ Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ


Водещи

Най-четени