Павлова: Осигурени са снегорини за всеки път в страната 25.11 | 16:12

3128 машини вече са в готовност да посрещнат първия сняг, осигурени са и необходимите материали

От iNews.bg

Към днешна дата няма област или автомагистрала, за която да няма избрана поддържаща фирма за снегопочистване. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на днешния парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

Павлова отговори на въпрос на депутатите от БСП Манол Генов и Дора Янкова относно готовността за обезпечаване на зимното снегопочистване за сезон 2016 - 2017 г. Тя обясни, че съгласно ангажиментите на Агенция "Пътна инфраструктура" е създаден междуведомственият щаб за извършване на всички необходими дейности по поддържане и почистване на пътищата, координация и въвеждане на временна организация на движение при обилни снеговалежи или инциденти.

Регионалният министър в оставка съобщи и че са направени проверки по две направления. От една страна по сключените договори между АПИ за 20 000 км републикански пътища в 27 области и договорите за поддържане на автомагистралите. "Всички пътища и автомагистрали имат избрани 4-годишни договори за изпълнители за поддържане”, увери Лиляна Павлова.

Тя съобщи, че броят на необходимите машини за извършване на почистването на пътищата от републиканската мрежа е 3128. "Те са налични, една част от тях се използваха за довършване на строителните обекти по места. В по-голямата част техниката беше в готовност”, добави Павлова.

Тя изтъкна, че са проверени и количествата сол и съответните материали по места. Изискването по договор, в началото на зимата е да разполагат с минимум 60% от материалите. "Готовността я има, отговорността е на отделните фирми-изпълнители да излязат на място и на време и да изпълнят тези дейности. Надявам се да няма инциденти”, каза още Лиляна Павлова.

Водещи

Най-четени