Агенция Франс прес: Безпрецедентната серия от разкрития за корупция може да промени изхода от предсрочните парламентарни избори в България 08.07 | 16:00

От iNews.bg

Безпрецедентната серия от разкрития за корупция може да промени изхода от предсрочните парламентарни избори в България. Всеки ден има нов скандал: оттеглянето на Бойко Борисов от властта, който в продължение на 10 години беше силният човек в страната, отвори кутията на Пандора. Това се казва в репортаж на Агенция Франс прес от София, цитиран от БГНЕС.

Въпреки че спечели парламентарните избори на 4 април, Борисов не успя да състави правителство. Служебният кабинет, който дойде на негово място, започна да осветлява случилото се в страната, една година след масовите протести срещу корупцията, разтърсили София.

"Ужасен съм от мащаба" на лошите практики, заяви в неделя новият министър-председател Стефан Янев по общественото радио. "Не очаквах, че ще бъде толкова драматично", каза той, оплаквайки се от "опитите за саботаж" от страна на администрацията.

В един от случаите служителите отказват да предоставят исканата информация, в друг не могат да бъдат намерени или изведнъж си вземат отпуск по болест, за да не се налага да отговарят за действията си. И това на най-високо ниво: високопоставени служители на агенциите за национална сигурност или на Българската банка за развитие, например, отказаха да сътрудничат.

Зад това анализаторът Евгений Дайнов вижда ръката на Борисов, който, според думите му, е създал "паралелна власт", която да възпрепятства усилията на сегашното правителство.

Водещи

Най-четени