Седмица на напрежение, политически раздори и гражданско недоволство 05.09 | 16:00

Обзор на събитията през последните седем дни

От iNews

Седмица на напрежение, на задълбочена политическа криза, гражданско недоволство, сигурни втори предсрочни парламентарни избори и дата за президентските. И всичко това на прага на задълбочаващата се поредна Covid вълна.

След една година отново сме на прага на ограничения на фона на ниска ваксинация. Лекари от страната определят ситуацията като сюрреалистична. Българите  масово остават неваксинирани, но задължителна ваксинация не се предвижда у нас, увери служебният премиер Стефан Янев.

Хиляди представители на  бизнеса излязоха на протест срещу новите ограничения - блокади и шествия във Варна, Велико Търново, Пловдив и Благоевград на ресторантьори, собственици и служители в нощни заведения и дискотеки. В условията на нови ограничения за част от бизнесите, ще продължат за действат мерките за подпомагане на заетите и тези за работодателите. Това обяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев

Как ще посрещнем първия учебен звънец в условията на пандемията - отговорът даде тази седмица просветният министър Николай Денков и обеща първо да се затварят училищата и първи да се отварят.

Темата Covid-19 в Народното събрание се изчерпа с двама глобени депутати за неносене на маска. Парламентът имаше свой дневен ред - далеч от дневния ред на обществото.

Тази седмица интригата падна  -  един предизвестен край  на третия последен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Втората среща на мандатоносителя БСП с "Демократична България" претърпя фиаско - дори не се състоя. Ден по-късно "Има такъв народ" се срещна с БСП за 5 минути, за да откаже подкрепа. Националният съвет на БСП реши да върне мандата на 7 септември. А тези събития бяха подплатени от скандали в пленарната зала. Депутатите изпаднаха в дни на правен хаос и раздори заради промените в закона за Националната служба за охрана.

Законопроектът за НСО прерасна в криминален сюжет, след заплаха за убийство на председателя Ива Митева. Полицията задържа 26-годишния Любомир Яков  - криминално проявен, а прокуратурата му повдигна обвинение. Мотивите за отправената от него заплаха остават неизвестни.

Според Тошко Йорданов заплахата срещу председателя на парламента е "политическа демонстрация за сплашване". В седмицата на политически раздори депутатите се обединиха за датата на президентския вот - 14 ноември.

С 338 милиона лева се увеличават парите за здраве. От 1 октомври минималната пенсия става 370 лева вместо досегашните 300 лева. За да стане факт промените трябва да се подкрепят и в пленарната зала на извънредно заседание във вторник. Следващата седмица се очаква и голямата актуализация, която предвижда повече пари в различни сектори.

Но редица браншове едва ли се вълнуваха от датите на изборите, притиснати от проблеми и заплаха от безпаричие.

И докато страната се тресеше от политически скандали и протести, фестивалът "Аполония" радваше и радва своите посетители в Созопол.

А една изключителна културна проява в столицата се превърна в световно събитие. Дългоочакваният концерт на оперните звезди Соня Йончева и Пласидо Доминго зарадва петхилядната публика на открито пред храм-паметника "Свети Александър Невски" и всички по света, които гледаха концерта в  интернет. Спектакълът напомни за изключителния талант на българската оперна прима Соня Йочева.

Виолета Ашикова, БНР

Водещи

Най-четени