Започна се: Между 7 и 10 км опашки на „Кулата“ 02.07 | 13:15

Туристите чакат часове, въпреки че имат декларация и код, ТИР-овете – още повече

От iNews.bg

На граничен пункт "Кулата" сутринта се образува километрична опашка от автомобили за влизане в Гърция. Въпреки, че всички туристи бяха подготвени с необходимия QR код, се налагаше да чакат близо час, за да преминат границата. Пунктът е основният, който в следващите месеци ще поема потока от преминаващи към южната ни съседка.

Към момента колоната от автомобили на АМ "Струма" преди граничния пункт "Кулата" е изключително голяма. За леките коли тя е между 7 и 10, а за камионите - малко повече от 10 км. Преди около час пропускането, което се извършваше поетапно, започна да се извършва на по-чести интервали и да се пропускат много повече леки автомобили, включително и камиони.

Служителите на полицията и в момента продължават да регулират движението. Не се допускат автомобили в района на граничния пункт, за да не се струпват коли и да няма изнервени шофьори. Припомняме, че влизането в Гърция става след попълването на формуляр и получаването на QR код, като е важно той да бъде изпринтен на хартиен носител, за да бъде доста по-лесно преминаването през границата.

И днес през пункт "Маказа" могат да преминават леки автомобили. Докога обаче това ще бъде възможно никой не може да каже.

сички останали пунктове бяха затворени още вчера. През тях могат да преминават само тежкотоварни камиони и служители, които отиват на работа.

Хората, които са на граничния пункт и на магистрала "Струма" обаче още от сутринта започнаха да се изнервят.

В ранните часове на деня, на граничен пункт Кулата се образува близо четири километра опашка от автомобили, чакащи да преминат в Гърция. Шофьори се оплакаха, че чакат повече от час без да мръднат и метър напред.

"Oт шест часа, сега е седем и половина. Пускат ги на някакви партиди, за да не се струпвали там. Що? Питам кой ги издава тия нареждания и защо трябва да висим тук на магистралата при положение, че там има достатъчно ленти и можем да минем нормално. Просто ние сме царе да си правим опашки, да си някакви драми от нищо", оплака се една от чакащите.

Пътуващите в посока Гърция тази сутрин бяха предимно от България, Румъния и Сърбия. Всички в колоната бяха спазили препоръката на гръцките гранични власти и бяха с изпринтени QR кодове. Някои казаха, че са имали проблем при попълването на формуляра.

"В началото имаше много неясноти. Ако не се попълни на английски правилно улицата, не те допуска да преминеш в следващата графа на попълване на декларацията. Свързахме се с човека, от който ще бъде в студио под наем. Той ни казва, че това е улицата. А въвеждайки в декларацията, не приема тази улица", разказва жена.

"Попълних бланката през телефона и нямах никакъв проблем", казва друг от чакащите.

Изискването за QR код и влизането само през един граничен пункт се очаква да останат в сила до края на месец август. Тези, които нямат код, при влизане в Гърция ще бъдат глобявани с 500 евро. Хората, които откажат да им бъде направен PCR тест на границата, няма да бъдат допускани в страната.

На българския граничен пункт "Кулата" работят всички гишета - 5 на вход и 5 на изход.

Водещи

Най-четени