Велико Търново празнува пищно 22.03 | 14:41

Поводът е празникът на Старопрестолния град

От Теодора Кокаланова

Велико Търново отбелязва своя празник. Ще бъде отслужена празнична Света литургия в църквата "Св. 40 мъченици" от Негово Високопреосвещенство Великотърновски Митрополит Григорий. Празничният ритуал по издигане на знамената ще се организира традиционно пред сградата на общината. 

Гости на пищните празненства ще бъдат делегатите от шест града в Италия, които са съперници на Велико Търново в кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019 година. Свои пратеници ще имат Бергамо, Матера, Лече, Равена, Перуджа и Сиена. 

Основното събитие в деня на празника и тази година ще бъде 3D шоуто, което ще се проведе в района на паметника "Асеневци". За пръв път през тази година в мапинга са вплетени логото на кандидатурата за Европейска културна столица и слогана на програмата "Творим Щастие", информира агенция "Фокус'.

Непосредствено преди началото на атракцията в 20.00 часа над 300 доброволци отново ще пуснат в небето над галерията светещи хартиени фенери. Празничният за великотърновци ден ще започне с Изложение на вина и напитки, под надслов "Новите вина идват с пролет".

Ще бъдат организирани и безплатни обиколки на забележителностите в града, които ще се водят от лицензиран екскурзовод. От тях могат да се възползват всички жители и гости на града. През тази година ще бъде възобновена и традицията за представянето на изложба с ценностите на Велико Търново. 

В нея ще са включени различни златни, сребърни и медни съкровища от фонда на града. Тя ще е достъпна само на 22-и и 23-и март, като на Деня на Велико Търново входът ще е свободен. Входна такса няма да има във всички музеи в празничния за града ден. "Хотелите още от преди месец са заети, абсолютно всички бази за настаняване, а също така и заведенията, които са около паметника "Асеневци", сподели кметът на града Даниел Панов.

Водещи

Най-четени