Румен Радев иска единство и в икономиките на страните, членки на НАТО 14.06 | 15:30

Предстои да обсъдим на високо ниво адаптацията на съюза във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на Алианса и начините за тяхното постигане, обясни президентът

От iNews.bg

Днешната среща на върха е от особено значение за Алианса, дори генералният секретар на НАТО я определя като повратна точка за нашия съюз, за нашата колективна сигурност. Това заяви президентът Румен Радев преди срещата на правителствените ръководители на страните членки на НАТО. Държавният глава ръководи българската делегация

Стратегическият документ НАТО 2030, който предстои да бъде приет, залага високо ниво на амбиции за развитието на НАТО през следващото десетилетие. Предстои да обсъдим на високо ниво адаптацията на съюза във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на алианса и начините за тяхното постигане. Основен фактор за сигурността на всички държави в съюза е нашето единство. Единство не само в общата ни политическа воля в развитието на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции. Но и единство в нашето индустриално развитие, в развитието на нашите отбранителни индустрии и водещи технологии, заяви Радев.

На срещата на върна на НАТО през 2019 г. поставих въпроса за растящото разделение, което ни дели настрани, припомни президентът. Производители, които развиват своите икономики и социалните системи чрез производство на отбранителни продукти и експортират тези продукти и на клиентите, които купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално-икономическо развитие.

Посочих и пътища за преодоляване на този разрив теологически между страните членки чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка една по-крупна военна сделка, допълни президентът.

Аз съм изключително удовлетворен, защото проектите, които ще обсъдим днес, са залог за запазването на технологическото предимство на алианса. Нещо повече, те са от огромно значение за развитие на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на стартъп екосистемите в България, каза още държавният глава. 

Водещи

Най-четени