Кмет отива на съд за далавери с еврофондове 06.11 | 15:53

Градоначалникът на Шабла е обвинен за злоупотреби с проекти за спортни съоръжения

От iNews.bg

Кметът на Шабла е предаден на съд от Окръжната прокуратура в Добрич за престъпление със средства от фондовете на Европейския съюз. Делото срещу него е насрочено за разглеждане от Добричкия окръжен съд за началото на декември. Мариян Жечев е обвинен в злоупотреби с европейски средства в проект за изграждането на стадион, помощно игрище за волейбол, баскетбол и тенис, водна площ за гребни спортове, паркинг и други, за сумата от над 500 000 лева, съобщава БНР.

На 13 ноември 2015 г. кметът на община Шабла Мариян Жечев е представил неверни сведения за изпълнени строително-монтажни работи по Програмата за развитие на селските райони пред Регионалната разплащателна агенция, се казва в обвинителния акт. В заявка за окончателно плащане подсъдимият е представил като изпълнени дейности, които не били извършени. Целта е била да се получат средства в размер на над 525 000 лева без ДДС.

Неизпълнените строително-монтажни работи са били установени и при проверка на експерт, като някой от вече платените дейности и към момента не са изградени. По делото са назначени две експертизи, разпитани са десетки свидетели. Причинените имуществени вреди се изчисляват на над 267 хиляди лева.

Водещи

Най-четени