Три общински комисии инспектираха вододайната зона на София 19.06 | 09:28

Водата в столицата е сред най-качествените в страната, казва Симеон Славчев

От iNews.bg

Три комисии на Столичния общински съвет проведоха изнесени заседания на язовир Искър. Общинските съветници, които са членове на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, на екологичната и по сигурност стигнаха до язовирната стена на Искър. Те инспектираха вододайната зона и влязоха в лабораторията, където се анализира водата, която пият столичани.

Въпреки, че са общински съветници те минаха задължителния контрол и през всички мерки за сигурност, за да бъдат допуснати в питейната зона. В радиус от километър тя денонощно се охранява от полиция и жандармерия, потвърди зам.-председателят на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране инж. Симеон Славчев.

"Тук на място пихме от водата, която достига до всички столичани. Флуоридите в нея са 20 пъти под нормата, водата е с ниско солево съдържание и е годна за ежедневна употреба, включително и от деца. Тя се нарежда сред най-качествената вода в България", заяви инж. Славчев.

След като се увериха, че зоната е сред най-охраняваните обекти, общинските съветници влязоха и в лабораторията в изпитателния комплекс в Бистрица. Преди това те бяха облечени в специално облекло.

"Запознахме се с целия процес на пречистването на водата, взимане на проби, на анализ и достигането до потребителите. Уверихме се, че в лабораторията разполагат с апаратура от най-новите технологии. Лабораторията на "Софийска вода" е акредитирана по БДС EN ISО/IEC 17025 и притежава сертификат, издаден от Българска служба за акредитация, а като вододайна зона язовир Искър е най-охраняваният в България", обясни инж. Славчев.

Концесионерът Софийска вода е обещал, че общинските съветници на всеки три месеца могат да посещават язовира и лабораторията, за да се уверят сами в качеството на питейната вода в София.

Преди месец депутат спекулира с чистотата на водата в столицата и се създаде паника. Тогава твърденията му бяха опровергани от Софийска вода и Столична община, но останаха и съмнения. Днес ние се уверихме, че водата, която пием в София е с едни от най-добрите показатели в страната", заключи инж. Симеон Славчев.

Водещи

Най-четени