БСП ще иска касиране на изборите в редица общини 29.10 | 20:02

„Умишлено е създадена схема за фалшификация на изборите“, настоява Миков

От iNews.bg

Съвсем умишлено е създадена схема за фалшификация на изборите. Вероятно ще искаме касиране на изборите в редица населени места в България, заради нередности и нарушения”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред bTV.

По думите му след всичко, което видя цяла България, най-краткото обяснение за случилото се на тези избори е мръсна кампания. "За някои е важното в изборната нощ да преправиш протоколите, да обявиш резултатите, преди да знаеш избирателната активност. Така се натъкмяват резултати”, категоричен бе Михаил Миков.

Лидерът на левицата посочи и някои от най-фрапиращите нарушения в тази кампания. "Случилото се в Девин е ужасяващо. То бе описано от нашия кандидат за кмет. След като бе заплашвано семейството му, той се отказа от надпреварата там. Подобни случаи има и на други места в страната. Сещам се и за врачанско, където няколко села подават сигнали до полицията, но липсва всякаква реакция. Излезе и запис от Перник, но прокуратурата сметна, че не вижда проблем”, посочи Михаил Миков.

Той продължи, че със съвременните технологии много лесно могат да се запишат всякакви нередности. "Пример за това е клип, качен в мрежата, на който се виждат редица нарушения на членове на комисия от Хасково. Но не е само там. В секции от страната има по 20-30% недействителни бюлетини. Като цяло на тези избори има рекордните 14% недействителни бюлетини”, коментира още председателят на БСП. Той каза също, че е имало и други абсурди. "Абсурдно е кандидати за кметове, които са гласували с преференции за себе си, след преброяването на бюлетините, да се оказва, че в неговата секция той няма нито една преференция”, обясни лидерът на социалистите.

Михаил Миков подчерта, че уважава достойното поведение на всеки един кандидат на левицата. "Да си кандидат на управляващата политическа сила е много лесно", коментира председателят на БСП. Лидерът на социалистите посочи, че само кандидатите на левицата са имали платформа за тези избори. "БСП запази позицията си на втора политическа сила и единствена опозиция”, каза още Миков.

Той бе помолен да коментира и инцидента с Алексей Петров от днес. Михаил Миков окачестви този случай в европейска България като доказващ нестабилността в държавата. "За този случай трябва да се питат настоящите управляващи. Мнението на премиера по този въпрос не се чува, а и той е бил в структурите на МВР”, каза Михаил Миков и допълни, че и в България, и извън нея, хората ще си дадат сметка за нивото на сигурност в държавата.

Водещи

Най-четени