Ще санират безплатно блоковете и без съгласието на всички собственици 15.04 | 15:08

В края на април ще влязат в сила облекчени изисквания към етажната собственост

От Ростислава Иванова

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е разработило нови и по-облекчени правила и изисквания към кандидатите по Програмата за енергийно обновяване на домовете. Промените ще дадат възможност на повече жилищни кооперации да бъдат санирани безплатно по европейската програма дори и при липса на съгласие от страна на всички собственици на апартаменти в блока. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

"До края на месеца правителството ще одобри изменения и допълнения в Постановлението за регламентиране на правилата по Програмата за енергийно обновяване на домовете. Реализацията на първите проекти и договори за саниране на многофамилни сгради да започне още през лятото", каза Павлова.

Проектопостановлението с допълненията и поправките е качено на официалния сайт на МРРБ за обществено обсъждане, което ще продължи до началото на последната седмица на април. След това Павлова ще го внесе за одобрение в дневния ред на Министерски съвет.

При опростяване на правилата за кандидатстване по енергийно ефективната програма регионалното министерство се е съобразило с множеството жалби и предложения от кметове, Националното сдружение на общините и Сдружението на собствениците на многофамилни жилища.

Облекчаването на изискванията ще са по три главни направления, посочи министърът. Едната възможност предвижда да не се пречи на санирането на няколко входа от дадена жилищна кооперация, ако останалите още не са готови и не са събрали подписи от собствениците.

"Например, ако един блок има 10-20 входа, е много трудно да се съберат подписи и съгласие от всичките собственици. Идеята е, ако примерно 5-6 входа са готови, да могат да внесат документи и да започнат първи ремонтите, докато останалите секции в блока събират съгласие", обясни Павлова.

Втората група с предложения пък предвиждат, когато един-двама собственици не са в България или вече са си направили енергийни ремонти на апартаментите, да не блокират изпълнението на целия блок по програмата за саниране.

"Това са най-важните предложения, които са постъпили в МРРБ и са залегнали в нормативните промени. Облекчението в процедурата ще бъде направено до края на месеца", увери регионалният министър.

Според Павлова кампанията по саниране на панелните блокове вървяла доста добре. Сключени са над 450 договори между етажни собствености и банки за енергийно ефективно обновяване на старите кооперативни жилищни сгради с европейски и държавни средства. Регистрираните сдружения на етажни собствености пък вече са над 2000, допълни регионалният министър.

Водещи

Най-четени