И „Воля“ иска да организира референдум за еврото 12.02 | 09:29

Идеята е да има въпроси и за неграмотните с право на глас, за камери при броенето на бюлетини и за внос на боклук

От iNews.bg

Партията на Веселин Марешки също възнамерява да иницира референдум за въвеждането на еврото. С подобна идея през миналата седмица Инициативен комитет "Референдуми за справедливост" стартира подписка с такава идея.

Националното допитване, което от "Воля" инициират, ще включва 4 въпроса. Най-важният, по думите на председателя на партията Веселин Марешки, е този за еврото и трябва ли то да бъде въведено в България, предаде БНР. Останалите - да имат ли право неграмотни да гласуват, да има ли видеонаблюдение в края на изборния ден при отварянето на урните и броенето на бюлетините и да се внасят ли боклуци от Европа и Третия свят.

"Защото златно правило за демократичните държави е допитването до суверена. През годините никой не попита българския народ дали да членува в Европейския съюз, дали да членува в НАТО... Затова ние отговаряме с реални прагматични решения. Стартиране на референдум, обявяваме 4 важни теми, готови сме за други хора да се включат и да добавяме още теми в референдума".

Марешки кани всички политически партии и неправителствени организации на среща днес в Народното събрание, за да обсъдят други важни за обществото въпроси и за да се включат в Инициативния комитет.

Водещи

Най-четени