10 бона глоба за негодното масло 19.10 | 19:29

Дряновското предприятие вече има "актив" от нарушения

От Диана Цветкова

Десет хиляди лева глоба ще трябва да плати дряновското предприятие, в което инспектори към дирекцията по безопасност на храните в Габрово намериха над 3 тона масло с изтекъл срок на годност.

Маслото бе задържано в момент, в който е подготвяно за препакетиране при изненадваща проверка на инспекторите, които сега уточняват откъде и как е набавена суровината.

Предприятието е затворено. Това е най-високата парична санкция, актът за която се подписва лично от министъра на земеделието и храните.

Към момента все още текат дисциплинарни съвети, но според източник на sever.bg от работа вече са отстранени шефът на отдела и отговарящата за предприятието служителка. Наказани са и служители от Агенцията към областната дирекция по безопасност на храните за несвършена работа.

Това не е първото нарушение на "Милпак". През март и юни 2012 година предприятието е санкционирано за нерегламентирано влагане на растителни мазнини и наличие на суровина с неизяснен произход.

Наложена е и възбрана на цялото количество сирене, произведено от фермата в село Радювене, община Ловеч, и е унищожено на екарисаж, след като преди 2 дни инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните-Ловеч при рутинна проверка откриха опасния микотоксин афла.

Заради периода на "зреене", в което се е намирало все още сиренето, няма количества от него, доставени в търговската мрежа, успокоиха от БАБХ. От вчера (18 октомври) всички млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене, се предават за унищожаване.

Най-вероятния причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша.

Водещи

Най-четени