55 млн. лв. би струвало затварянето на цялата граница с Турция 04.12 | 12:23

Това е ненужно, смята зам.-министърът на вътрешните работи

От Ивелина Георгиева

Изграждането на съоръжение, което да затвори цялата ни граница с Турция, би струвало минимум 54-55 млн. лева и срокът за изграждането му няма да е по-малък от 18 месеца. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов в парламента. Той бе изслушан от депутатите, които обсъждаха предложението на "Атака" да бъдат изградени допълнителни съоръжения на българо-турската граница заради потока от бежанци.

По думите му изграждането на ограда по цялата граница с Турция има два аспекта – цената и срока за изграждане.

Приетото от кабинета предложение е за изграждане на 30 км ограда, която ще струва 6 млн. лв. и ще бъде направена за два месеца.

Ангелов посочи, че подобни съоръжения, за каквото е предложението на "Атака", има на границата на САЩ и Мексико и Израел, и практиката показва, че те не решават проблемите с миграцията.

Той отчете, че към 8 ноември три пъти са намалели лицата, преминали през нашата граница, като след този период следва установяване на трайна тенденция за намаляване, като за вчера (3.12.) и днес (4.12.) броят на лицата е 0. 

Подходът, който МВР и правителството прилагат в момента, е ефективен, категоричен бе зам. вътрешният министър.

Пламен Ангелов помоли народните представители при гласуването на предложението да се съобразят с международните реакции при прилагането на една мярка, която би могла да се оприличи на изолиране и преграда между две цивилизации и религии.

Подходът, който МВР следва, е балансиран и той не засяга отношенията ни с партньорите, така България не излиза от международната законова рамка, подчерта Пламен Ангелов.

Предложението на "Атака" за изграждане на съоръжение по цялата граница с Турция бе отхвърлено от народните представители дори и след прегласуване.

Водещи

Най-четени