Морските плитчини и плажовете във Варна потънаха в боклуци 16.07 | 20:23

Най-вече централният и южният плаж

От Андриян Георгиев

Санитарни отпадъци, найлонови торбички и фасове замърсяват водата на южния и централния плаж във Варна.

Силно замърсената по брега вода е причина и много от варненци да избягват да влизат в нея заради опасения от болести и алергии, пише агенция "Фокус".

Освен изключително многото боклуци, които плуват в морето, сред които дамски превръзки, отпадъци от чипсове, торби, картони и т.н. на брега водата е осеяна и с много водорасли, което допълнително създава усещане за мръсотия.

Плажуващите са на мнение, че не е възможно боклуците, които са много, да са от хората, които плуват в морето. Според тях едва ли чак толкова много от тях биха си направили труда да извървят пътя до водата, за да си изхвърлят отпадъците, вместо да ги изхвърлят в намиращите се наблизо кошчета. 

Немалка част от запитаните варненци бяха категорични, че заради мръсната вода предпочитат да посещават басейни, тъй като там водата преминава през химическа обработка и е по-чиста. 

Освен мръсната морска вода, неособено чисти са и плажовете във Варна. Причината за това според концесионери и собственици на заведения е, че не малка част от плажуващите оставят боклуците си по пясъка, вместо да ги събират и изхвърлят. Много честа картина е хората да стават и да оставят след себе си отпадъци от зеленчуци, плодове, празни бутилки, отпадъци от снаксове и т.н. 

Относително по-чисти са северният плаж, буните и плажовете извън Варна, които се посещават от по-малко хора.

Водещи

Най-четени