Законът за туризма заплашва концесионерите на малки плажове 29.04 | 14:50

Изискванията към тях са прекалено високи, смята експерт

От Елена Кирилова

Наредбата за спасителите в Закона за туризма ще дестабилизира концесионерите на малките морски плажове. Това обясни Стоян Андонов, председател на Националната комисия за водно спасяване и член на Националния съвет на Българския червен кръст, цитиран от агенция "Фокус”.

Андонов твърди, че е учуден от поставянето на толкова голяма бариера пред концесионерите и ползвателите на морски плажове.

Той твърди, че започването на сезона е фиксирано от 1 юни до 1 септември. Това означава, че концесионерите са задължени през целия този период да имат пълен състав от спасители.

Надеждата на Андонов е, че всичко това ще бъде поправено в новата наредба, тъй като подобно изискване не могат да си позволят дори държави като Гърция, Италия и Испания.

Във връзка с увеличаването на броя млади хора, които стават спасители, експертът обясни, че минималната възраст за това в Австралия е 14 г. У нас тя е 18 г. и няма нищо опасно. Освен това физически младите се справят по-добре и самата професия е по-подходяща за млади хора, уточни Андонов.

Самите туристи пък трябва да спазват на първо място всички инструкции, изписани по табелите наоколо, а след това да спазват указанията на спасителите.

Водещи

Най-четени