Как да оцелеем с деца на дълъг път? 23.01 | 11:50

С малка подготовка пътуването може да мине по-гладко, отколкото сте очаквали

От Мария Ангелова

Семейната ваканция е нещо прекрасно, но и няма как да се отрече, че пътуването с наследниците, особено когато те са в невръстна възраст, може да представлява истинско изпитание за нервите.

Няколко часа с малчуганите в самолет, автобус или друго малко, затворено пространство с други хора имат потенциала да се превърнат в кошмар, но с известна подготовка е възможно да бъдат и забавни. 

Така че затегнете коланите и последвайте нашите съвети за усмиряване на опърничави и всякакви други деца.

Пътувайте през нощта

Мечтата на всеки пътуващ родител е децата му да спят през целия път. Най-лесният начин да го постигнете, е да организирате пътуването си с нощен преход. Може да вземете любимата плюшена играчка или възглавница на детето, за да създадете близка до домашната атмосфера.

Нещо старо, нещо ново...

Ако детето е много малко, вземете няколко от плюшените му играчки, приберете ги в непрозрачна торба и ги вадете една по една. След като изцедите максималното внимание, което всяка една играчка може да задържи, извадете и една чисто нова играчка-за-спешни-ситуации, която детето ще изследва за първи път.

В краен случай добавете и "нещо назаем” – все някой от другите пътници с (не)удоволствие ще ви услужи с играчка или друга детска занимавка – все пак никой не обича плачещи деца през целия път.

Ало, ало!

Не забравяйте да заредите няколко игри на телефона си преди тръгване, най-добре от тези с над 100 нива. А, да, и не забравяйте, че не само вие ще играете на тях!

Нови приятели

Ако имате късмет, в автобуса или самолета ви ще има още някое дете, което трябва незабавно да откриете (полезен съвет: следвайте писъците). Малчуганите винаги се радват да намерят някой на своята възраст и да се забавляват с него. Ако имате още по-голям късмет, ще попаднете на състрадателни баба и дядо, които ще предложат да наглеждат децата, докато вие се изтягате безгрижно.

Семки и бонбонки

Въпреки че като цяло не е добра идея да давате на децата сладки неща по време на пътуване, ако пътувате със самолет, добре е да имате близалка или дъвчащи бонбони под ръка, за да не заглъхват ушите на децата при излитане и кацане. Друг вариант е малка бутилка с вода или плодов сок, но се съобразете с правилата за качване на течности на борда.

Искам до прозореца!

Ако сте готови да понесете лавина от въпроси и размишления, сложете детето до прозореца. Преминаването покрай стада с овце или прелитането над реки и планини ще задържи вниманието му. Ако имате две деца, задачата ви се усложнява – ще трябва да направите всичко възможно и двете да са до прозорец.

Водещи

Най-четени