Оглупяваме ли, докато сме на почивка? 16.08 | 13:24

Учени смятат, че почивката не се отразява добре на коефициента на интелигентност на хората

От iNews.bg

Така мечтаната почивка – лято, слънце, релакс на плажа, е идеална за разпускане от ежедневните задачи и работните проблеми. Но всъщност тя крие и някои рискове.

Оказва се, че почивката не се отразява добре на нашия мозък. Според група учени от университетите в Ерланген (Германия) и в Бристол (Великобритания) почивката намалява IQ на хората, пише Daily Telegraph.

Главоболията започват още преди да сме поели към мечтаната ваканция. Като се започне с проблемите с резервацията, особено ако това се прави онлайн. Психологът Глен Уилсън смята, че всичките тези имейли в електронната ни поща, когато организираме почивката си, намаляват до 10 точки нашия коефициент на интелигентност – или почти два пъти повече от ефекта на пушенето.

Проф. Уилсън определя това състояния като "инфомания" - концентрацията ни се нарушава поради постоянно желание да сме все по-информирани и непрекъснато желание да се реагира на всяко съобщение, отнасящо се до почивката ни.

Така се получава, че мозъкът трудно се справя с множеството ежедневни задачи, които има, а неговата ефективност допълнително се намалява и от допълнителните задачи, които го "караме" да изпълнява покрай организацията на почивката.

Стресът допълнително утежнява нещата – модерните технологии, тревогите около пътуването като летищни такси, стачки по летищата и гарите, и всякакви препятствия, които могат да ни изненадат преди пътуването – могат да увеличат нивата на кортизол (хормон на стреса). Това се отразява рисково върху мозъка, което от своя страна влияе пък отрицателно върху краткосрочната памет и концентрация на хората.

Но проблемите не спират само до полета. Пристигането на желаното място за почивка почти винаги е съчетано с обилно количество алкохол. Уморени от пътя, хората се отдават на релакс, с чашка в ръка. Това допълнително утежнява мозъка ни и може да намали нашето IQ с 10 до 20 точки, твърдят учените.

Препятствията не спират до тук. Слънчеви лъчи и прекомерното излагане на слънце пък предизвикват сбръчкване на някои мозъчни клетки, смята психологът проф. Зигфрид Лерл от Университета в Ерланген, Германия.

Според него бездействието намалява притока на кислород към мозъка, което причинява дендрити и аксони (части на нервните клетки, участващи в изпращането на електрическите импулси) да се разгражда. Добавяне на дехидратация, причинена от високите температури, алкохол, или както обикновено се случва по време на почивка – съчетание и на двете, намалява мозъчните клетки с 15%.

"Четиринадесет дни на пълноценна почивка могат да бъдат достатъчни, за да изгубим до 20 точки от IQ", смята проф. Лерл.

Интересното е, че при мъжете тази загуба може да е значителнa, особено при вида на срещуположния пол по бикини.

Изпитанията обаче продължават – изкушението от една студена бира на плажа също е вредно за интелигентността ни. Изследователи от Бристолския университет са открили, че пиенето на студени напитки намалява мощността на мозъка с 10 точки, защото кръвта са отклонява от мозъка към стомаха, за да балансира разликата в температурата.

Но спокойно – има изход от ситуацията. Проф. Лерл предлага решение на проблема. Според него дори и когато сме в отпуска, трябва да продължаваме да упражняваме мозъка си. Най-подходящите занимания в случая са кратки игри като например шах, табла или карти на плажа. Така ще продължим да стимулираме мозъка си.

Ако ви липсва обаче воля да следвате съветите на професора, добрата новина е, че последствията от почивката са временни. Четири дни по-късно коефициентът на интелигентност обикновено се връща към нормалното си ниво.

Водещи

Най-четени