Редовното пиене на чай намалява кръвното налягане 25.10 | 14:09

Идва сезонът на топлата напитка

От Беатрис Николoва

Според британски учени, обхванало 25 изследвания, в които е изучавана връзката между пиенето на чай и кръвното налягане. Те са установили, че малките количества чай не оказват влияние, но ако напитката се консумира продължителен период от време (12 седмици и повече), тя е много полезна за здравето, цитират от Science World Report.

При хората, пили чай най-малко три месеца, систоличното артериално налягане е намаляло с 2,6 милиметра живачен стълб, а диастоличното - с 2,2 милиметра живачен стълб. По думите на учените, дори толкова малко намаление влияе положително на здравето на сърцето. Падането на систоличното налягане с 2,6 милиметра живачен стълб намалява риска от инсулт с 8%, смъртността от исхимична болест на сърцето с 5% и смъртността като цяло с 4%.

Най-полезен е зеленият чай. Веднага след него се нарежда черният. Въпреки установената връзка, изследователите не са успели да определят оптималното количество на чашите. Предишни проучвания обаче са показали, че на ден трябва да се пият по 3-4 чаши чай.

Водещи

Най-четени