Китайска компания купи 10% от летище Хийтроу 01.11 | 15:06

Китайската инвестиционна корпорация заплати 450 млн. паунда за дяла

От Владислав Рашков

Китайската инвестиционна корпорация (CIC) е закупи дял от 10% от оператора на лондонското летище "Хийтроу". Така азиатската страна разширява още повече инвестициите си на територията на Великобритания, уточнява BBC, цитирана от Econ.bg.

Това не е и първата голяма инвестиция от китайска страна. През януари месец 2012 г. страната закупи 8,68% от компанията, осигуряваща комунални услуги чрез Thames Water.

По силата на сделката за "Хийтроу", фондът ще заплати общо 450 милиона паунда за 10%-ия дял на досегашния собственик на летищния оператор - холдинга FGP Topco. 5,7% от тази част са собственост на испанската фирма Ferrovial (част от холдинга) на цена от 257 милиона паунда. Останалите 4,3% ще костват 192,6 милиона паунда на китайците, и ще дойдат по линията на други акционери в холдинга.

Това няма да е първият значим чужд инвеститор за самолетния холдинг. През август месец 20% от него бяха закупени от "Катар Холдингс", като се очаква одобрението на сделката от страна на европейските регулаторни органи.

Причина за огромния интерес към британските компании е икономическата криза, която стабилно снижава цената на акциите. Същевременно англичаните оперират със своята валута – паунда, който все пак остава на по-добро равнище от еврото и това е допълнителен плюс за желаещите да инвестират в страната.

По-рано през годината, известната китайска корпорация за мрежово оборудване и водещ световен телеком – Huawei Technologies обяви, че ще инвестира допълнителни 1,3 милиарда долара в бизнеса си във Великобритания.

CIC е създадена през 2007 г. с главна цел подхранване на външните инвестиции и сделки на Китай. И въпреки принципния недоверчив климат към китайските икономически домогвания, главно в страни като САЩ и Австралия, англичаните поддържат по-скоро близки икономически отношения с азиатския гигант.

Водещи

Най-четени