Професор от СУ: Пикът на пандемията у нас ще е след около 25 дни 31.03 | 13:00

Краят на третата вълна е трудно да се прогнозира, трябва да видим и ефекта от ваксинацията, казва проф Божкова

От iNews.bg

"Още в началото на март се виждаше, че вървим към пик и предвидихме три възможни сценария за развитие на пандемията. Един от тях към днешна дата е верен. За съжаление това е песимистичният сценарий, при който основното репродуктивно число се увеличава". Това коментира пред БНР проф. Марусия Божкова, преподавател по статистика и вероятности в Математическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски".

По думите ѝ популацията, в която се разпространява епидемията, е много по-наситена и скритата заболеваемост, която обяснява нещата, дава тласък и ефектът от всички затваряния се отчита със закъснение.

Пикът ще бъде около 25 април, посочи проф. Божкова, като уточни, че прогнозата е според математическия модел, с който работи тя. Изчисленията са за около 200 починали от Covid-19 на ден.

Тя определи като политически решенията за разхлабване на мерките и даде пример и с Гърция, където заболеваемостта расте, а ограниченията се облекчават. 

Краят на третата вълна е трудно да се прогнозира, подчерта тя и добави, че трябва да стане видим и ефектът от ваксинацията:

"По около 120 хиляди души на месец трябва да се ваксинират, ако искаме до края на 2021-ва да постигнем затихване на епидемията", добави проф. Божкова.

Водещи

Най-четени