Вкарват в списък общинските болници, нуждаещи се от повече пари 03.09 | 17:14

Очаква се той да бъде готов до края на този месец

От Десислава Маданска

Общинските болници, нуждаещи се от повече субсидии, ще бъдат включени в списък. Очаква се той да бъде готов до края на този месец. Това заяви здравният министър Таня Андреева след среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

"Няма алтернатива на общинските болници по отношение на достъпа на населението от регионите, в които се намират съответните лечебни заведения, тъй като единствено въпросните имат денонощен цикъл на работа”, посочи министър Андреева.

Тя посочи, че общинските лечебни заведения обслужват около 2 млн. души, които разчитат само на тези болници, тъй като нямат финансови средства и транспорт, както и близки, които да ги придружат до до по-далечните областни болници.

Според нея водената политика от ГЕРБ за ликвидация на общинските болници на практика оставила населението в тези райони без лекарска помощ, информира bTV.

От НСОРБ са изявили готовност да подпомагат експертите на здравното министерство при разработването на Националната карта на спешните центрове в страната. От сдружението са настояли и за по-гъвкаво отношение към спешната помощ, съобразено с конкретните нужди на гражданите.

Водещи

Най-четени