Младите и хората пред пенсия най-трудно си намират работа 28.10 | 21:59

60% от участниците в програмите за заетост са намерили препитание

От Георги Велев

Хората над 50 и младежите до 29 години намират най-трудно работа. През 2014 г. е отчетен ръст на трайно безработните като те вече са 1/3 от всички търсещи работа. Това показва анализ на социалното министерство.

Между 70 и 100 милиона лева от нашите пари като данъкоплатци всяка година отиват за програми за намиране на работа на безработните. Според анализа на ведомството над 60% от участвалите в програмите си намират работа, от тях 40 на сто получават дори дългосрочно работно място.

Останалите обаче не се реализират. Най-успешни се оказват мерките за насърчаване на работодателите да наемат самотни родители и майки с деца, а най-голям провал социалните служби отчитат при опитите да намерят работа на хората с увереждания и тези, които са влизали в затвора.

В момента се наблюдава оживление на пазара на труда. Това дава шанс на хората с професия и образование да си намерят по-лесно работа, дори да нямат опит.

От догодина превес ще се дава на преквалифицирането на безработните според нуждите на бизнеса, информира bTV. Увеличават се и хората, които стартират собствен бизнес, след като са били част от програма за заетост - близо 4% от безработните.

Любопитен факт от изследването е, че жените се реализират по-успешно от мъжете на пазара на труда. Дори при започващите собствен бизнес представителките на нежния пол са повече.

Водещи

Най-четени