Европа застарява 23.09 | 11:29

Най-много млади хора има в държавите от Африка, става ясно от демографско изследване на Световната банка

От Кремена Бедерева

Най-много млади хора има в държавите от Африка, става ясно от демографско изследване на Световната банка. Най-стари пък са жителите в Европа, пише Econ.bg.

На Стария континент, Косово е рекордьор по броя на младежи до 15 години – те формират цели 32% от населението в страната. Същевременно едва 5% от жителите са прехвърлили 65 години.

След Косово се нареждат Албания с 23% младежи и отново 5% стари жители и Черна гора съответно с 19% и 13%. В околния район най-застаряваща се оказва Словения, където има едва 14% млади хора, отстъпващи на 17% възрастни над 65 години.

Най-малко са младите в Монако и Германия, като и в двете държави те са 13%. За сравнение, възрастните според критериите, са съответно цели 24% в Монако и 21% в Германия.

България е на равно с Италия, Украйна и Литва, и младежите у нас до 15 години съставляват 14% от населението. Демографският баланс според тези два фактора и у нас е негативен, защото възрастните над 65 години представляват 18% от цялото население – толкова, колкото са и в Австрия например.

Резултатите от изследването показват, че 20 от общо 45-те европейски държави имат проблеми със застаряването.

Донякъде очаквано, в Африка има най-много младежи. Водещата тройка – Нигерия (49%), Уганда и Мали (на второ място, 48%) и Ангола – 47% показва рязка разлика от европейските страни. Други рекордьори са Бурунди, Замбия и Конго с по 46%.

Изследването с изчислени осреднени стойности показва, че страните от Африка имат средно 43% от населението, които са младежи. Старият континент пък отбелязва 16% възрастни хора, надхвърлили 65-годишна възраст.

Водещи

Най-четени