Богдан Кирилов: ЕМА не препоръчва спиране на ваксината на AstraZeneca 11.03 | 11:02

Днес чакаме одобрение за ЕС и на четвърти препарат, доставки може да се чакат през април, каза още той

От iNews.bg

Вчера Европейската агенция за лекарства (ЕМА) публикува информация за блокираната партида на AstraZeneca. Няма доказателства за причинно-следствена връзка, като проверките по случая продължават. Това коментира по време на редовния седмичен брифинг на НОЩ изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от БНТ.

От ЕМА обаче са категорични, че не препоръчва на държавите да блокират тази партида. Тя е била доставена до 17 страни, включително България. У нас са доставени 31 200 дози на 12 февруари, като почти всички от тях са приложени, съобщи още Кирилов.

Той допълни, че през тази седмица в страната ни трябва да пристигнат две доставки на ваксината на AstraZeneca, очакваме доставки и от ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Днес се очаква Европейската агенция по лекарства да излезе с решение за употребата на четвърта ваксина – тази на Janssen. Ако становището е положително, Европейската комисия ще издаде разрешение за употреба. Първите доставки нямат фиксирани дати, но е ясно, че ще се случат през април, каза още Кирилов.

Водещи

Най-четени